joi, 23 martie 2023

Eu sunt mic si beau laptic.

                                                         



 „Dragul prieten" chinez a fost să-și încordeze mușchii la Moscova.

Lăsăm deoparte că, probabil, lui Putin i-a fost cam târșă să iasă din bârlog să-l întâmpine la aeroport. Și-a trimis Vice-Prim Ministrul.

Întâlnirea se comentează, de trei zile. 

Se iau la puricat cele mai mici gesturi, se încearcă cititul pe buzele chinezului, expresiile faciale. Nu că ar avea Xi vreo expresie; arată ca o păpușă de ceară.

S-a discutat pe larg și documentat despre meniul de la dineul oficial.

Au fost numărați pașii pe care i-au făcut unul spre altul pentru a se întâlni fix la mijlocul sălii. Și au făcut vreo câțiva. Sala aia era destul de mare încât să poată servi, la nevoie, drept pistă de aterizare.

Oricum, din cât s-a văzut, Xi a obținut cam tot ce a vrut. Rușii păreau tare cătrăniți și gânditori în timpul întâlnirii oficiale.

Dar, în toată harababura de comentarii si analize, m-a lovit o chestie.

Au comentat unii diferența de înălțime dintre Xi și Putin. Asta chiar că a fost "pălitura crânșină".

Uite o chestie pe care niciunul dintre ei nu ar fi putut s-o controleze. Aș zice că era fix o loterie. Cât de înalte să fi fost niște tocuri pentru Putin? Și ce-ar fi fost dacă se întâlnea cu Charles De Gaulle?

joi, 16 martie 2023

SCOALA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE




 România educata. 

Asta ar fi denumirea generica a unui mare pachet de legi care, teoretic, ar trebui sa scoată învățământul romanesc din amorțirea in care se zbate de peste 30 de ani.

De câteva săptămâni, se tot discuta despre legile educației si apar, in spațiul public, tot felul de păreri mai mult sau mai puțin pertinente.

Uneori, am senzația ca cei care au scris legile alea sunt mana-n mana cu grupurile de mamiki de pe WhatsApp. Expertele alea in tot ce tine de copii.

Examene.

Evaluare nationala la romana si matematica, PLUS examen de admitere la liceu. Amândouă, la sfârșitul clasei a VIII-a, adică la 14-15 ani. Bine, poate n-ar fi rău ca examenul asta sa mai cuprindă si putina istorie, geografie, chimie, fizica, informatica.

Încep sa cred ca Bacalaureatul poate fi si desființat iar elevii binecuvântați, la sfârșit de clasa a VIII-a, cu asemenea examene sa fie admiși direct la facultate.

Programa școlară.

Pentru ca tot plecam de la zero cu legile astea, de ce sa nu mai adaugăm si niște materii noi?

Câteva ore de informatica. Sa mai spun ce baza materiala necesita orele astea?

Putina educație financiara (foarte utila, dar cine o preda?).

Putina educație rutiera, foarte utila si asta, de acord.

Poate si o ora de șah pe săptămâna, deși, sincer, as zice ca mai utile ar fi niște ore de înot (dar unde sa înoate bieții copii când si lotul național se antrenează prin cele străinătăți?).

Niște educație sexuala. Dar numai după ce mamikile (care au devenit mamiki prin concepție imaculata) își dau acceptul. Si numai după ce Biserica Ortodoxa Romana piaptănă bine de tot termenii folosiți.

In momentul de fata, elevii din gimnaziu petrec, in fiecare zi, 5-6 ore la școală si, daca sunt conștiincioși, încă 3-4 ore acasă, învățând si făcând teme. Despre elevii de liceu, ce sa mai spun? Bat lejer programul de lucru de pe șantiere.

Nec plus ultra.

Toate cultele din România (TOATE, da?) au făcut o lista de termeni interziși in scoli. Orientarea sexuala e tabu. Referirile la genuri, la fel.

 Paranteza! Ei, acum sa-i vad pe profesorii de romana predând genul substantivelor fără sa facă referire la masculin, feminin si neutru! Am închis paranteza.

Oare cultul catolic banează cuvântul "pedofil"?

Martorii lui Iehova banează termenul "transfuzie"?

Pentru ca, in ritmul asta, DEX-ul se va subția semnificativ iar la următorul referendum ne vom trezi ca se schimba numele tarii in Republica Ortodoxa Romana.

Dacii liberi

  Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...