Cam asa vrea PDL (citeste Basescu) sa se modifice Constitutia.
Din cate stiam, ORICE modificare a Constitutiei este supusa unui referendum.
Or, in momentul de fata, Constitutia se va modifica fara referendum.
Acum vreo doi ani, poporul a fost "consultat" STRICT in legatura cu modificarea componentei numerice a Parlamentului si a numarului de Camere.
Acum, citind Constitutia in vigoare si modificarile care vor fi aduse, descoperim, cu stupoare, ca s-au mai strecurat cateva modificari. Si n-as zice ca sunt chiar minore.
De exemplu, unele modificari (despre care nu s-a scos nicio vorba la Referendum) maresc numarul de prerogative ale Presedintelui. Si nu e vorba de niste prerogative minore, ci de unele care, in timp, pot deveni o amenintare la adresa unei democratii care si-asa e cu un picior in groapa.
De ce trebuie sa numeasca Presedintele ministrii in cazul unei remanieri? De ce respectiva remaniere nu poate fi facuta DECAT cu acordul Presedintelui? Normal ar fi ca Primul Ministru (numit de Presedinte) sa remanieze ministrii cu acordul Parlamentului, ca de-aia avem Parlament.
Si, cireasa de pe tort, in cazul intentiei de suspendare a Presedintelui, numai Parlamentul poate initia si finaliza procedura.
In conditiile in care Presedintele este ales prin vot POPULAR, nu vad de ce sa fie suspendat prin vot parlamentar. Ca nu Parlamentul l-a ales pe idiot.
Acestea ar fi doar cateva dintre modificarile, majore dupa umila mea parere, despre care nu s-a scos o vorba la Referendum-ul de acum doi ani.
Si, last, but not least, ceea ce s-a consfintit prin Referendum va deveni un mare fâs peste doi ani, cand Uniunea Europeana (din care inca mai facem parte) va IMPUNE Parlamentul bicameral. Atunci, cu sau fara referendum, va trebui sa revenim la acest tip de Parlament, cu costurile aferente, evident.
Deci, de ce cream in mod artificial un tsunami intr-un lighean, acum?
De ce am senzatia de déjà vu? Stiu!
Pentru ca imi aduc aminte de modul in care au evoluat lucrurile in Rusia, acum cativa ani. Cand Putin nu a mai putut candida la presedintie, a impus o marioneta pentru functia suprema, iar el a devenit Prim Ministru.
Imaginati-va un cretin gen Baconski, avand o gramada de prerogative si fiind manuit din umbra (sau nu) de un prim ministru cam spanchi, cam betiv, dar foarte atent la marimea si gradul de umplere a buzunarelor. A celor proprii, evident.
Pentru cei care doresc, iata modificarile aici.
Din ce in ce mai des, am impresia ca ne intoarcem la anii dinainte de '89. La acei ani in care eram o turma de oi manate la taiere de un cioban dement.
Incerc sa-mi dau cu parerea despre diverse chestii de care ne lovim cu totii zilnic. Despre chestii care ne macina, ne bucura (ca or mai fi si de-alea). Nu am pretentia sa ating toate subiectele fierbinti. Daca mai aveti si voi altele, nu ezitati sa le postati.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dacii liberi
Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...
-
Urmarind, in ultimele zile, feluritele emisiuni televizate dedicate evenimentului -major, de altfel- pe numele lui "Referendum", a...
-
Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...
-
O ucraineancă stabilită în Italia face plângere la Poliție împotriva unei vrăjitoare din România care a ușurat-o de 20 000 de euro și de c...
4 comentarii:
Şmecher Art. 44, aliniatul (8): Nu se mai prezumă dobândirea licită a unei proprietăţi. Adică, dacă i se scoală unuia măciuca pe dreapta şi crede că tu ai furat casa, ţi-o confiscă pentru că... aşa crede el. S-a dus în mă-sa şi principiul fundamental al dreptului...
Art. 74, aliniatul (2): ÎCCJ poate să dispună reţinerea oricărui parlamentar are chef, fără acordul Parlamentului, cum era până acum. Să vezi acum arestări de pesedişti şi liberali...
Art. 94, pct. a): Mai nou, putem retrage decoraţii dacă suntem preşedinţi. BĂĂĂ, dă medalia înapoi, că tre' să o dau altuia şi nu mai am pe stoc. Biserica mamei lui de Iliescu, că a decorat toţi rataţii:))
Tot se face referendumul, doar că se lărgeşte autoritatea Curţii Constituţionale în cazul suspendării muistului. S-a mai băgat un articol, 1 la puterea 1 sau ceva...
Art. 133, aliniatul (2), pct. b): Şi-a tras dom' preşedinte dintr-un foc trei judecători în ÎCCJ. Să nu se chinuie prea mult, nu de alta...
Mda. Mai bine ne băgăm ceva în ea constituţie, că oricum favorizează apariţia de partid unic aservit numai Uniunii Europene. Şi, într-adevăr, eu nu am votat chestiile astea, nu erau în referendum. Constituţia nu e constituţională, ceea ce numai la noi se poate întâmpla:)) Cum să fie Constituţia neconstituţională????:)))
Omule, treaba e simplă:
1. Băsecu/PD-L propune un proiect (s-a făcut deja)
2. Proiectul ajunge în Parlament în comisia juridică pentru corecturi şi revizuiri dpdvd juridic.
3. Curtea Constituţională îşi dă avizul (sau nu!) pentru proiect.
4. Dacă CC zice "da", atunci Parlamentul (în sesiune de plen reunit) supune la vot proiectul.
5. Dacă Parlamentul zice OK, atunci se organizează referendum.
Stai calm, nu modifică nimeni constituţia fără referendum.
Pe de altă parte, eu mă tem de altă chestie: dacă acest proiect trece şi ajunge supus la referendum, mulţi vor vota "DA" numai pentru că e permis să intre peste "bogătaşii care-au furat 20 de ani" ceea ce e aberant pentru că tocmai ăştia se află la putere. Actuala constituţie permite multe abuzuri. Acest proiect, doar lărgeşte numărul lor!
Soluţia?: EMIGRĂM!
Numai bine,
Doame el mai prost blog din toata lumea! e faci 12 articole in 12 luni? Esti revista online lunara? macar daca ai pune 5 subiecte ca intro revista lunara:)). Domae ce rahat de blog:))
Pentru NoName:
1) E blogul meu si scriu pe el NUMAI cand si cat vreau EU;
2) E un blog care, in niciun caz, nu se adreseaza analfabetilor, manelistilor si telenovelistelor. Deci...chiar nu-i cazul sa-ti chinui neuronul ala blond ca sa pricepi.
3) Hai, pa!
Trimiteți un comentariu