Acum nouă ani, am părăsit -nu fără oarecare regret- sistemul românesc de învățământ. Îmi plăcea meseria de profesor, îmi plăcea să lucrez și să interacționez zilnic cu copiii. Sistemul în sine m-a determinat să-l părăsesc.
De atunci, am urmărit evoluția involuția respectivului sistem și regretele au dispărut încet-încet.
Acum am ajuns să mă felicit că am lăsat totul în urmă pentru că, dacă aș fi rămas, aș fi, acum, într-o depresie profundă.
De ceva timp, aud mereu despre minunatul proiect, pe numele lui "România educată" și chiar încerc să pricep cum se va ajunge la niște rezultate vizibile și încurajatoare cu acest proiect.
Legile Educației, emanate din proiectul cu pricina, par să fi trecut pe repede înainte prin forurile legislative.
Ligia Deca, actualul Ministru al Educației, pare la fel de depășită de situație ca și nenumărații ei predecesori.
Paranteză: americanii își numără președinții; ar trebui să numărăm și noi miniștrii care au tot distrus învățământul românesc in ultimii 34 de ani. Am încheiat paranteza.
Doamna Ministru se joaca, zilnic, cu prevederile Legii Educației.
Mai bagă câteva zile de vacanță.
Mai inventează câte o săptămâna tematică (altfel, verde...).
Mai interzice utilizarea unor termeni din motive de pudibonderie, de imbecilitate, mă rog.
Mai pupă poala popii lăsând Religia să devină materie de Bacalaureat. Chiar așa! Limba Româna si Religia sunt SINGURELE materii care se studiază de la clasa pregătitoare până la Bacalaureat. Ambele materii fiind obligatorii. Limba româna, fiind limba oficială a țării, e logic să fie obligatorie. In privința Religiei, obligativitatea se cam bate cap în cap cu Constituția (aici).
Scoate Psihologia și Logica din programa pentru liceu, dar introduce, în schimb, Matematica la profilele umaniste.
Am făcut o grămadă de matematică în liceu, am urmat apoi Facultatea de Litere și, în cei 35 de ani de la absolvire, nu am folosit niciodată integrale, matrice, trigonometrie și alte asemenea. Numai aritmetica din școala primară, la încheierea mediilor. Iar pentru asta, să-i dea Dumnezeu sănătate ăluia care a inventat calculatorul.
Aseară, invitată fiind la un post național de televiziune, doamna Ministru a explicat necesitatea matematicii la profil uman. „Să știe să calculeze o rată la un credit, o dobândă etc.” Asta e educație financiară, nu matematică.
Și, cireașa de pe tort, discutând despre anunțata grevă generală a profesorilor, a mai dat o dată cu bâta-n baltă, declarând că știe că salariile sunt mici în educație dar nu intră nimeni în sistem pentru salariu ci pentru multiplele satisfacții pe care le oferă sistemul cel șchiop, mut, orb și surd.
Cu asemenea idei ministeriale, aștept cu nerăbdare ca, pentru fiecare profesor/ învățător/ educator care intră în sistem, să se înalțe câte o statuie, in mărime naturală. Asta da, satisfacție!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu