miercuri, 19 iunie 2013

Obsesii

Din cand in cand, in viata noastra de zi cu zi, apare cate o obsesie. Mai mica sau mai mare.
Cu totii suntem bantuiti de cate un refren, o zi intreaga, fara sa ne putem nici macar aminti de unde a aparut.
Tuturor ni se pune pata pe cate un obiect si, pana nu-l gasim, umblam bezmetici dupa el.
Uneori, obsesia individuala se fixeaza pe un cuvant pe care il folosim tot din trei in trei fraze. Cuvantul "whatever" pare sa fie cea mai noua obsesie lingvistica.
Numai ca vine din urma tare un alt cuvant: referendum.
Deja incep sa cred ca ar trebui construite niste cladiri speciale in care sa nu se desfasoare decat tot soiul de votari; ar fi, cred, mult mai convenabil decat sa tot amenajezi mereu sectii de votare pe te miri unde.
De vreo patru ani incoace, s-au cheltuit miliarde pe organizare de alegeri de tot felul: locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale si pe vreo cateva referendumuri. Am ajuns sa votam si de cate 2-3 ori pe an.
Ultima obsesie a Presedintelui pare sa fie un nou referendum care sa reia intrebarile unuia desfasurat cu cativa ani in urma. Si asta, in conditiile in care deja ne "paste" un referendum pentru modificarea Constitutiei si, probabil, un altul pentru regionalizare.
Acum cativa ani, am fost intrebati daca vrem 300 de parlamentari si Parlament unicameral. 
Sunt ferm convinsa ca orice om cat de cat in regula cu creierii capului a votat pentru cei 300 de parlamentari. Cu unicameralul nu m-as agita prea mult, ca suntem, totusi, una dintre tarile cele mai mari din Europa.
Acum, Presedintele vrea un replay la respectivul referendum. Si ma intreb de ce nu a fost modificata Legea Electorala DUPA primul referendum pe aceasta tema. Ma mai intreb de ce, dupa atata timp, acel prim referendum nu a avut nicio finalitate. Nici macar nu i-a fost contestat, ca de obicei, rezultatul, la Curtea Constitutionala. Mare scapare! Zic.
Si, daca tot le facem in reluare, nu s-ar putea relua si cel de suspendare a Presedintelui, de anul trecut, cand matematica a fost complet data peste cap? Bietul Pitagora...cred ca se rasuceste in mormant!
In Constitutie cica alesii pentru Parlament trebuie sa fie, ca numar, proportionali cu numarul populatiei. Ce reprezentativitate pot asigura 300 de parlamentari la 19 milioane? Zic.
Obsesia asta cu referendumul incepe sa ma hartuiasca din ce in ce mai mult.
Se va organiza, cu siguranta, un referendum pentru modificarea Constitutiei. Am vazut deja o sumedenie de modificari majore. Cu unele as fi de acord, cu altele, nu. Si atunci, cum facem? Cerem acordul de modificare pe fiecare articol in parte? Ma tem ca va arata buletinul de vot cam cat un roman de Balzac si voi face varice stand in cabina de vot si citindu-l cap-coada. Sau ne dam, sau nu, acordul en-gros...pentru toate modificarile, de-a valma? Nici asa nu-mi convine, ca unele sunt complet inepte. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca anumite prevederi nici macar nu au ce cauta in Constitutie. Nu intru in detalii, ca mai pun de-o postare.
Cu alte cuvinte, anul trecut, am avut alegeri locale, parlamentare, plus un referendum.
Anul asta, vom avea cel putin doua referendumuri.
La anul, prezidentiale si europarlamentare si, daca e loc, poate mai facem un referendum-doua, ca-mi intru in mana. Si, tot asa.
Nu-i asa ca se justifica din plin propunerea mea cu construirea de sectii de votare? Ca nici n-apuca sa se puna praful de la un scrutin la altul.

Niciun comentariu:

Dacii liberi

  Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...