sâmbătă, 19 ianuarie 2013

And the Oscar goes to...

In ultimii ani, am luat obiceiul de a vedea, inainte de ceremonia de decernare, filmele nominalizate la Oscar.
Asta, pentru ca, de-a lungul timpului, am vazut multe filme premiate, foarte bune, dar si altele, la fel de premiate, dar...cel putin mediocre.
Deci, mi-am propus sa-mi fac propriile impresii si clasamente si, apoi, sa vad in ce masura gusturile mele "bat" cu cele ale membrilor Academiei de Film.
Pana acum, au batut o singura data, la filmul King's Speech.
Asa ca, inainte cu o luna de marele eveniment, am vazut cam ce era de vazut.
Singurul la care nici macar nu ma inham este Les Misérables. Am citit cartea cu delicii, am vazut ecranizari fara numar, intre care cea cu Gérard Depardieu le bate pe toate si nu cred ca mai suport inca o data.
Bun. Si acum...nominalizarile!
   - Lincoln. O biografie cuminte, cu multa politica si putin razboi, care se opreste inainte de asasinat. Un Daniel Day Lewis "de-acolo", foarte bun, o Sally Field, ca de obicei, facand un rol secundar memorabil si mult patriotism american cu care ne-am obisnuit deja.
Presupun ca, din patriotism, va fi si foarte apreciat. Probabil va lua Oscarul pentru cel mai bun film, desi nu e o capodopera.
   - Life of Pi. O aventura absolut fantastica, penduland intre realitate si fantezie, un "one man's show" de zile mari, o lectie de "natura face numai ce vrea ea" utila oricand. 
Probabil va lua un Oscar minor.
   - Argo. Ce destepti sunt agentii CIA, cat de inventivi sunt ei cand trebuie sa salveze 6 functionari marunti ai unei ambasade din Orientul Mijlociu! Mi-a amintit de masacrul din satul olimpic de la Munchen, din 1972. Numai ca nemtii n-au avut CIA ca sa iasa din rahat cu hainele nesifonate. Filmul seamana cu un documentar, realizat, probabil, cu un buget destul de modest si "sanctificand" pana la greata Agentia.
Nu inteleg nominalizarea.
   - Silver Linings Playbook. O poveste de dragoste intre doi oameni care nu prea au toate tiglele pe casa. Doi oameni care incearca sa uite trecutul dar nu au curaj sa traiasca in prezent. 
O comedie romantica salvata doar de prestatia absolut magnifica a lui Robert de Niro.
I-as da Oscar pentru rol secundar.
   - Django Unchained. Inca un film halucinant marca Quentin Tarantino. Nici n-am apucat sa uit Inglorious Basterds si acum...Django Unchained.
Un western complet neconventional, cu un erou negru si unul neamt, cu momente sangeroase la extrem urmate de momente ironice la care nu-ti poti stapani zambetul, o legenda ecranizata cu un happy end inecat in sange si dinamita.
Eu, astuia i-as da Oscarul pentru cel mai bun film!
Din pacate, nu am niciun cuvant de spus.
Mi-au mai ramas de vazut inca trei filme, dintre care unul nu ma atrage absolut deloc, fiind vorba despre marota americanilor: Bin Laden; deja nu mai suport cuvantul "terorism", deci, cred ca voi spune pas.
Eh...astept ceremonia sa vad daca am avut dreptate.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Adică sunt trei nominalizări pur propagandistice: Lincoln, unde nu se pomeneşte nimic despre încercarea de a trece Federal Reserve Bank sub autoritatea statului, cu toate că Abe face referire la John Quincy Adams (SpielBERG), un rahat cu terorică Bin Laden şi unul cu CIA care are mânuţe curate? Geez, mă-ntreb care-o să ia oscaru'. Django rulZ. Singurul personaj care nu-i rasist e fix germanu':))

Dacii liberi

  Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...