Am tot postat despre politică, despre sutele de anomalii care ne populează viaţa de zi cu zi.
De data asta, altceva mă frământă. De fapt, nu mă frământă de azi-de ieri, ci de foarte multă vreme.
Prin natura meseriei şi, din fericire, datorită unei pasiuni pe care o am de când ma ştiu, citesc. Mult si constant.
Când eram copil, eram groaznic de frustrată că, nici măcar suindu-mă pe scaun, nu reuşeam să ajung la rafturile cele mai de sus ale bibliotecii părinţilor mei; eram, deci, silită să citesc doar cărţile de jos. Din fericire, asta e o boala care trece.
Pe cand aveam vreo 15 ani, într-o conversaţie, am auzit pe cineva spunând că nu are în casă decât cartea de telefon. Am rămas interzisă. Îmi era imposibil să-mi imaginez aşa ceva, în condiţiile în care, pâna la acea vârstă, aveam vreo câteva sute de cărţi la activ. Am auzit, apoi, până la greaţă, celebra replică a americanilor, "nu citesc cartea, aştept să iasă filmul". Şi, din nou, imaginaţia mea a suferit un blocaj major. Mai ales că, în general, pe mine m-au dezamăgit multe ecranizări.
Acum, încerc din răsputeri şi cu toate mijloacele care-mi trec prin cap, să-mi conving elevii să citească. Adică, să citescă acele chestii minunate făcute din multe foi de hârtie prinse între două coperţi: cărţi. Constat, cu nemărginită îngrijorare, că asta li se pare un fel de pedeapsă.
Observ la generaţiile tinere o aversiune absolut furioasă împotriva oricărei activităţi care presupune citirea unor cuvinte.
Firmele magazinelor din Mall-uri sunt formate, în 90% din cazuri, din maximum 5 litere. Pentru că micii analfabeţi nu pot "procesa" cuvinte mai lungi.
Când nu le funcţionează imprimanta, se resemnează mioritic, netrecându-le, nicio clipă, prin minte, să citescă instrucţiunile şi să rezolve problema. Deşi, am mari îndoieli că ar fi capabili să şi ÎNŢELEAGĂ blestematele de instrucţiuni.
E foarte adevărat că, din ce în ce mai mult, preţul cărţilor devine prohibitiv. Cei care ştiu să le aprecieze nu şi le permit, iar cei care şi le permit, nu citesc nici daca viaţa lor ar depinde de asta sau le cumpără "la metru", ca să dea bine în biblioteca de PAL cu furnir imitaţie de mahon.
Există însă, din fericire, o grămadă de site-uri pe care se pot citi cărţi. Nu e totuna cu a simti mirosul acela inconfundabil de cerneală tipografică, dar e o alternativa comodă şi ieftină. Şi ce dacă?
Din păcate, numai rezumatele au un succes demn de o cauză mai bună. Iar asta se vede, de câţiva ani încoace, în rezultatele tot mai dezastruoase de la examenele naţionale.
Şi acum, finis coronat opus (în traducere liberă, bomboana pe colivă): de unde mi-a venit ideea acestei postări?
Cerea cineva, pe un site de socializare, rezumatul unui film. Deja imaginaţia mea s-a pierdut cu totul.
Bun! Nu citeşti cartea. Dar nici măcar filmul nu ai răbdare să-l vezi? Să fie oare din cauză că filmele, în România, sunt subtitrate şi nu dublate?
În încheiere, vă rog pe cei care aţi avut răbdarea să mă citiţi până aici, să comentaţi această postare, dându-mi, poate, nişte idei care să ma ajute să-mi determin elevii să citească măcar o carte pe lună. Şi nu musai din faimoasele şi indigestele "lecturi obligatorii".
Incerc sa-mi dau cu parerea despre diverse chestii de care ne lovim cu totii zilnic. Despre chestii care ne macina, ne bucura (ca or mai fi si de-alea). Nu am pretentia sa ating toate subiectele fierbinti. Daca mai aveti si voi altele, nu ezitati sa le postati.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dacii liberi
Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...
-
In lumea în care trăim, par să se amestece două povești. Cea a băiatului care tot striga că vin lupii care nu vin și cea a drobului de sar...
-
Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...
-
„Dragul prieten" chinez a fost să-și încordeze mușchii la Moscova. Lăsăm de...
3 comentarii:
Merita citita postarea, e adevarat ce spui, dar am o mica nelamurire... Daca esti profesoara, de ce ti-ai pus imaginea aceea cu ''Fuck You'',chiar n-are nicio logica... ori nu ma prind eu? Toata lumea cand vede ceva nou e ceva gen ''Wow,ce super,trebuie sa o postez si eu!''
Ok... ,daca erai un pusti de 13-18 ani, mai intelegeam,dar pe tine... =))
Aaa, si faza cu ideiile binefacatoare... daca intr-adevar erai profesoara,nu te mai plangeai pe-aici dupa ajutor, ca sigur gaseai tu o solutie... ;)
In primul rand ca imaginea este reactia mea la toate ineptiile care ne inconjoara si ne fac viata grea de cativa ani incoace.
Cat despre metode, fii sigur, ANONIMULE, ca am incercat deja o gramada. Am ajuns, insa, la fundul sacului. Oricum, nu consider ca am raspunsuri la toate intrebarile, deci, poate mai sunt si alte metode care mie nu mi-au trecut prin cap.
Mai multe capete luminate sunt mai bune decat unul singur.
Buna Ruxandra !
Ai dreptate in tot ce ai postat aici, aceasta "ura" fata de citit parca de la revolutie a inceput, cand democratia a adus si "bagajul" cu rele.
Se leaga mai multe probleme si nu exista doar un grup de vinovati in ce s-a transformat tineretea, viata in general, mentalitatea, valorile, scopurile.
Chiar asta inseamna ca nu poate rezolva aceasta problema doar parintii sau doar profesori etc., pentru ca sunt mai multe probleme.
Si ca sa stim sa reparam ceva (ca in sanatate), in primul rand trebuie sa stim cauza, cauzele.
In primul rand automat ne gandim la familie, unde copilul capata experienta prima data.
Dupa revolutie tineretea s-a indopat cu democratia, si nu putem condamna pentru ca este un lucru firesc. Cei care au dus lipsa de multe lucruri si doar din filme, reviste puteau visa la o viata in stil american nu stia ce inseamna democratia si tot ce a adus acest nou val, ei s-au "imbait" in ea.
Primul lucru cel mai socant (daca imi aduc aminte bine) era libertatea sexuala (inainte era tabu asta), au aparut cu viteza uluitoare ziare cu poze nude, reviste porno, filme, baruri, anunturi in ziare cu locuri de munca pentru fete frumoase, mai tii minte ?
Baietii care s-au dus sa lucreze pentru straini, majoritatea au fost tepuiti si veneau acasa dupa un timp foarte dezamagiti, altii s-au dus la talharit si doar foarte putini au facut cariera.
Cate familii s-au distrus dupa revolutie ?
Sot - sotie sau doar unul dintre ei au plecat in strainatate si au lasat copilul/copii in grija unei rude, in cel mai bun caz.
Din pacate cred ca acesti copii au avut traume psihice si s-au pierdut in viata, sau cel putin copilaria lor a fost distrusa.
Divorturile deja tot mai des le vedeai, banii si sexul era cauza.
Copii au ajuns sa nu se mai inteleaga cu parintii deoarece ei au lipsit mult timp (chiar daca au trait impreuna) din viata lor cand aveau nevoie de ei, din cauza ca multi lucrau chiar si in 2 sau 3 locuri de munca.
Bunici nu prea erau la dispozitie ca sa le poata ajuta si ei au crescut singuri, izolati.
Stii cum sunt adolescentii ? primele palmi primite de la viata - democrata ! pe unii le-a facut sa vegeteze un timp, pentru ca se asteptau la ceva ce era o utopie de fapt si cand au ajuns inapoi, nu aveau bani parintii lor pentru facultate, sau tinerii in general nu erau ambitionati de dinainte sa invata.
In schimb au aparut "bunatati" de toate feluri, de la alimente pana la hainele de firma, masini, motociclete etc.
Dar bani de unde sa aiba ?
Vroiau sa cucereasca fete, si fetele cu cat mai frumoase erau cu atat mai profitoare.
Cate fete frumoase nu s-au dus cu arabi, italieni si romanul tanar isi musca de buze din ciuda ?
Si uite cum sexul devine usor o arma sau un instrument, nu era greu de imaginat ca dupa asta vor fi pline spitalele de boli contagioase cu bolnavi BTS si cu mai multe in afara spitalelor ( in aceea vreme parca asa stiu ca sifilisul era in floare si din Europa, Romania au avut cele mai multe bolnave cu aceasta boala).
Trimiteți un comentariu