miercuri, 13 martie 2013

A cincea putere?

Intr-un stat democratic NORMAL, exista trei puteri: cea legislativa, cea executiva si cea juridica.
Prin consens, acceptam presa ca fiind a patra putere, datorita influentei imense pe care o poate exercita in formarea de opinie.
Iata insa, ca tinde sa se nasca (in chinuri si cu forcepsul), o a cincea putere: biserica.
Nou-nascuta putere urla deja din rarunchi si cere.
Urla si cere ca predarea religiei in scoli sa devina obligatorie "acum si in vecii vecilor, amin". Iar prevederea asta trebuie, musai, sa apara in Constitutie! Presupun ca textual.
Tot in Constitutie mai doreste urlatorul nou-nascut sa apara si numele lui Dumnezeu. Eh...aici, inca nu e clar in ce context. Probabil mai necesita oarece chinuri cerebrale pentru a se gasi o formula cel putin la fel de "inspirata" ca si precedenta. Nu de alta dar, nu cumva vreo minte luminata de avocat sa gaseasca vreo portita legala de a-l trimite pe "sefu' al mare" in fata Curtii Constitutionale in caz c-o da in bara si, in loc de un cutremur, trimite o amarata de grindina.
In ritmul asta, Romania va ajunge un stat asemanator Iranului, Pakistanului, Afganistanului, cu legi bazate pe o carte demult depasita.
Aceste state sunt izolate prin proprie vointa, iar practici ante-Ev Mediu sunt ridicate la rang de lege si condamnate de o lume intreaga.
In ultima vreme, biserica, prin modul arhaic in care se manifesta, pierde adepti. Ca teren, nu pierde; dimpotriva: detine o gramada de bunuri mobile si imobile pentru care nu plateste un leu impozit.
Biserica si, in special cea ortodoxa, nu pare sa fi aflat de progresul  societatii. Se conduce dupa legi anacronice dar conduce masini ultimul racnet. Aici, ceva nu se pupa!
Pierderea de adepti adulti, responsabili o face sa-si indrepte tunurile asupra copiilor, mult mai usor de manipulat.
In manualele dupa care se preda acum (quasi-obligatoriu) religia, cei mai mici dintre elevi sunt amenintati cu pedepse cumplite pentru "pacate" absolut aiuritoare cum ar fi, de exemplu, mersul la cinematograf duminica, sau folosirea armei "letale" pe nume "prastie" impotriva pasarelelor. Lipsa preciziei in ochire nu se pune ca circumstanta atenuanta.
Daca acum, cand religia nu este (inca) PRIN LEGE, obligatorie, ne lovim de astfel de aberatii, nici nu vreau sa-mi imaginez cum vor arata manualele cand ar putea deveni obligatorie!
Acuma...stau si eu si ma gandesc la cat pot fi popii de rupti de realitate daca habar n-au ca materiile predate in scoli NU fac obiectul vreunui articol din Constitutie.
Constitutia reglementeaza cu totul alte probleme decat curriculumul scolar.
Astept, cu infinita nerabdare, si alte propuneri, cel putin la fel de inteligente, din partea BOR.
Si, musai sa fie cuprinse in Constitutie! Pacat ca nu pot fi si batute in cuie...literalmente!
As putea chiar sa fac unele sugestii:
-Toti cetatenii sa fie obligati sa tina TOATE posturile, fara exceptie. Ar fi o lovitura mortala data obezitatii;
- Sa fie interzisa orice activitate gen cusut, spalat, maturat in zilele scrise cu rosu in calendarele bisericesti. Evident, in zilele cu pricina, fabricile de confectii, de pilda, vor inchide taraba.
- Cand se face orarul scolii, sa se consulte cu mare grija sus-mentionatul calendar pentru ca, sub nicio forma, orele de lucru manual ale elevilor sa nu se nimereasca intr-o zi cu embargou pe cusut.
Si sa se scoata, naibii, din DEX, notiunea de "liber arbitru"! 

Un comentariu:

Anonim spunea...

De fapt religia a fost una dintre puteri de cind a aparut, locul pe care l-a ocupat variind in functie de epoca.
Totusi, n-as avea nimic impotriva orelor de religie in scoli, atita timp cit s-ar tine cont de TOATE religiile, copiii avind dreptul sa-si aleaga religia pe care vor s-o studieze, nu sa li se bage pe git una anume.
Si de asemeni orele de religie nu trebuie sa fie obligatorii, avind in vedere ca unii sint agnostici sau pur si simplu nu cred decit in ei si lucruri palpabile, logice... demonstrabile stiintific.

Dacii liberi

  Dacii liberi nu se dezmint niciodată. Dacii liberi au așteptat un an întreg concediul și îl vor fructifica la maximum, indiferent. Indifer...